Vickleby – Gården i sänkan (från Wekulby 1300-talet)

Visste du att Vickleby och hela Södra Öland finns med i FN-organet Unescos lista över världens skyddsvärda kulturarv? Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. År 2000 var det Södra Ölands Odlingslandskaps  tur att bli utvald och har fint sällskap på listan tillsammans med Notre Dame-katedralen i Paris, pyramiderna i Egypten och Frihetsgudinnan i New York.

Stanna upp en stund. Lyft blicken, ta ett stilla andetag och titta ut. Liksom du stod också Carl von Linné här en gång och såg ut över ”de skönaste lundar man någonsin sett”.  Och han skrev:

En som blivit trött på denna världens ostadiga sinnelag och söker undandra sig dess fåfänga uti stilla obscuro, kan aldrig finna angenämare reträtt.”

Det var på våren, och visst kan man fantisera kring hur han såg ut över traktens ädellövskog som i månaden maj lyser av blåsippor, gulsippor och vårört.

Sommaren 1957 stannar även Carl och Siv Malmsten upp i Vickleby. De ser en gammal gård som är till salu och bestämmer sig för att köpa den. Resten är historia. Under din rundvandring här idag berättar vi mer.

Carl Malmsten (1888–1972) var en av Sveriges mest kända inredare och möbelformgivare. På 1920-talet var han landets mest anlitade, uppdragen duggade tätt. Familjerum på Ulriksdals slott, Konserthuset i Stockholm, Ivar Kreugers Tändstickspalats och Waldorf Astoria i New York för att bara nämna några. Så fort ett lyxigare styrelserum, en bank eller annat skulle inredas var Malmsten den som först kom på tal.

Vad var det då som lockade Carl Malmsten till Vickleby? Till en liten öländsk gård i en sänka, långt från alla prestigeuppdrag.

En gissning kan vara naturen. Naturen var Malmstens stora inspirationskälla, vilket man kan ana genom att studera hans möbelritningar. Där står ofta antecknat ”alla kanter rundas grundligt”. I naturen förekommer knappast några skarpa kanter eller hörn. Varken ljuset, ögat eller personen tycker om att törna emot skarpa hörn, förklarade han. Ett formspråk han också brann för att förmedla och gärna undervisade om.

Carl Malmsten var en hängiven pedagog precis som sin fru Siv Malmsten. Som slöjdlärare på bland annat Konstfackskolan, Viggbyholmskolan och på Åland hade de gedigen erfarenhet. Nu ville han och Siv grunda sin egen färgstarka skola för gestaltande arbete. Här skulle de förverkliga sin pedagogiska dröm. Att ta hand om den intelligens de visste fanns i vissa människors händer. Idag har skolan fyra inriktningar; textil, keramik, möbel och trädgård. 1958 gick Capellagårdens första sommarkurs av stapeln.

”Vi ska klä oss, inte i fikonlöv, men efter klimatet. Vi ska arbeta i vårt anletes svett, men med glädje. Här ska ingen Kain behöva ta kål på Abel. I detta Eden ska, framför allt, kunskapen brukas med mänsklighet.”

Carl Malmsten

Malmstens ville verka för en förtrolig samverkan mellan skola och bygd. Därför tog han ofta byborna till hjälp när något skulle göras på gården, slå ut gammal inredning eller bygga något nytt. I gengäld fick byborna studera gratis på skolans kurser i slöjd och snickeri. Eleverna på skolan fick också hjälpa till som en del av utbildningen. När inredning skulle ordnas till Husmorslyan och matrummen i Vingårdssalen, snickrade träeleverna soffor, stolar och bord. Textileleverna bidrog med trasmattor, kuddar och sofföverdrag. Och keramikeleverna drejade muggar på löpande band. Minst hundra av dem står idag kvar i vingårdssalens stora skåp som är snickrat av Leif Persson och designat av Carl Malmsten själv. I takt med nya behov har gården fortsatt utvecklats och byggts om. Huset vid vägen har blivit elevbostäder, stora köket har renoverats och träverkstaden, textilen och keramiken har fått nya större lokaler.

Även skolans kurser och utbildningar går i takt med tiden. Just nu finns kurser i ekologisk matlagning ”Från jord till bord” och i trädgårdsskötsel ”odling, växtfröjd och historia”. Nya växthus har byggts, liksom lokaler för försäljning av plantor, frukt och grönt. Helt i linje med önskan om ökning av lokalproducerad mat. 2008 hängde rektorn upp ett diplom i matsalen; miljöcertifiering!

På Capellagården flätas det gamla ihop med det nya, man kan verkligen följa tidens gång. I köket intill salen står t ex malmklockan kvar, en mycket uppskattad kultsymbol. Den ringde man i när det var dags för samling och måltid i matsalen. Där sitter man idag på olika årgångar av Malmstens storsäljande pinnstol Lilla Åland. Så medan man väntar på maten kan man roa sig med att studera de förändringar som gjorts för varje år som gått. Köket står för den mest ljuvliga skolmat, med råvaror som eleverna på Trädgårdsutbildningen sått och skördat. Uttrycket ”Från jord till bord” får mening på en skola som Capella. Här blir den verklighet!

Skolans kurser och utbildningar har också stark dragningskraft på konsthantverkare och formgivare från när och fjärran. Den treåriga trä-utbildningen är idag en av de mest ansedda möbelsnickarutbildningarna i världen. På skolan utbildas de bästa! Ingegerd Råman och Eva Englund är två kända exempel. Båda räknas idag som stora glasformgivare, för bland annat Orrefors och Skruf.

Idag har Capellagården blivit ett begrepp, här samlas hantverks- och kulturintresserade människor. Odlingarna och gårdsmiljöerna lockar även de trädgårdsintresserade. Det är en mötesplats där man kan få en stor dos inspiration på olika sätt!