

Carl Malmsten levde mellan 1888 till 1972. Han lämnade efter sig tre skolor, ett 15-tal böcker, 20.000 möbelritningar, utställningar och möbler i vart och vartannat svenskt hem. Hans möbler och inredningar finns också representerade på ett stort antal företag och institutioner i såväl Sverige som utomlands.

I en tv-intervju sa han:
“Jag är den lataste människan på jorden men tyvärr får jag inte utöva den egenskapen. Det är så mycket som måste göras.”
Carl var en ovanligt produktiv man. Och ovanlig även på andra sätt. Under utställningen Lärlingar och Mästare, 1964, skriver Svenska Dagbladets Ulf Hård af Segerstad att: ”Malmsten, han borde fridlysas eller åtminstone förklaras som naturreservat. Han är nämligen en omistlig kontaktman med hantverkets förgångna paradisiska oskuldstillstånd, en möbelkonstens löväng hotad från det ena hållet av rationell stordrift, från det andra hållet av njugghet, obildning och bristande historisk insikt”.

Malmstens arbetssätt genomsyras av ekologi, hållbarhet, funktion och traditionellt hantverk. Han var emot storskalig industriproduktion och sa att han ” ville hyvla till en ny mänsklighet och en bättre värld.”
Idag har intresset för Malmsten och hans möbler blommat upp rejält. Många av våra samtida möbelformgivare inspireras av Malmstens idéer och formgivning, och hans möbler säljs både på begagnatmarknaden och i nyproduktion.
Ett urval av tillverkare är Stolab, Tre Sekel, OH Sjögren, Ludvig Svensson, Lim&Handtryck och Handtryckta Tapeter Långholmen. Möblerna finns bland annat på Malmstensbutiken på Strandvägen i Stockholm och på Svenssons i Lammhult, Malmö och Stockholm.

Återförsäljare finns över hela världen. I hippa stadsdelen Gagnam i Seoul invigdes år 2014 butiken Gräddhyllan som grundades av den koreanska familjen Choi. Gräddhyllan är en kombinerad möbelbutik och café med skandinavisk touch. Majoriteten av möbelavdelningen består av O.H. Sjögrens sortiment av Carl Malmstens stoppmöbler.

Ett prestigeuppdrag för Carl Malmsten var att skapa inredningen till styrelserummet i Tändstickspalatset i Stockholm. Ivar Kreugers huvudkontor skulle byggas och inga resurser skulle sparas. Huvudkontoret uppfördes under åren 1926-1928 och arkitekten var Ivar Tengbom. Styrelserummets form var svängd och sammanträdesbordet fick därför också en svängd form. Vid varje plats finns etsade elfenbensinläggningar i sargen i form av symboler. Kreugers egen plats var dekorerad med en sol, medan revisorn fick en djävulsfigur på sin stol. Carl Malmsten hade sannerligen ett sinne för humor!

Det prisbelönta hotellet PM & Vänner i Växjö öppnades 2014. Hotellets 74 rum är inredda med möbler utvalda från småländska leverantörer, som till exempel soffan Nya Berlin ritad av Carl Malmsten 1958. Fåtöljen Konsert ritades exklusivt till Stockholms Konserthus 1923 av Carl Malmsten och återupptogs speciellt fram åt PM & Vänner när hotellet startades. I flera av rummen och korridorerna kan man även se Carl Malmstens inramade skisser hänga på väggarna.

På auktionsverk, i antikaffärer och annonssajter säljs idag mängder med möbler formgivna av Carl Malmsten. Vissa modeller är ovanliga och åtråvärda, andra är välbekanta vardagsmöbler hos den stora massan. Även internationellt finns stor efterfrågan på vintageobjekt av Carl Malmsten.
Ändå ville Carl Malmsten mest bli ihågkommen för sina pedagogiska insatser där Capellagården blev hans och hustrun Siv Malmstens livsverk. Paret vilar nu tillsammans på Vickleby kyrkogård, under ett träkors av ek med utsikt mot Kalmarsund.