

Sommar 1957. Carl och Siv Malmsten står här på denna lummiga bygatan i Vickleby. De blickar ut över gården som då kallades Elliotgården och ännu tidigare Anders Olsgården. Nu är den till försäljning. Paret Malmsten är övertygade om att de äntligen hittat sin skola som de letat efter: Ett Eden i Vickleby!
De ville skapa en skola där man kunde utöva kreativa yrken och Carl hade redan startat två skolor tidigare; Olofsskolan (1928) och CMV Carl Malmstens Verkstadsskola (1930). Siv och Carl delade de pedagogiska visionerna och tillsammans skulle de skapa sin livsdröm. En skola där man fick ställa hand och ande i skapande samverkan. De ansåg att man i tidig ålder ska få börja ”snickra, väva, måla, knåda i lera, spela teater, musicera och slöjda för att släppa loss hela kopplet av bundna andar som vill ut och skapa det som glädjer själen”. Kontraktet blev tecknat snabbt och köpeskillingen låg på 60 000 kr. Året därpå skulle Carl Malmsten fylla sjuttio år.

”Ek, ask, lönn, lind, apel, oxel – som mest går till pannved. Vi ska rädda ädlingarna!” utropar Carl Malmsten vid köpet av Elliotgården 1957. Träet skulle vara till ett nyttjande som varar beständigt, det vill säga träslöjd och möbelsnickeri. Fortfarande ingår det i möbelutbildningen att ”dra till skogs” för att fälla ett träd och sen såga upp plank till möbelvirke.
Siv Malmsten som är inspiratör för det fria broderiet beskriver i boken ”Lärlingar och mästare” utgångspunkten för skapandet:
”Var och en försöker komma sig själv så nära som möjligt, komma ifrån ängslan att inte duga, våga vara sig själv, varken mer eller mindre, stå på egen grund.”
Capellas ambition är en skola som är öppen för människor i alla åldrar med skiftande bakgrund och erfarenheter. Idag finns utbildningar i möbel, textil, keramik och trädgård samt ett stort antal sommarkurser inom bland annat ekologisk matlagning och skrivande.
Idag ligger skolans expedition, kopieringsrum samt rektorsrum i nedervåningen på Capellagårdens mansbyggnad. Övervåningen som Carl och Siv gjorde om till sin privata bostad står kvar helt intakt, bilder från lägenheten kan du se i galleriet. 50-tal så det bara smäller om det!
Du kan även här se det vackra tulpanträdet som trädgårdsmästaren Thöger fick sätta på gården framför mansbyggnaden, vilket var Carls specifika önskan. På försommaren blommar trädet så vackert att bara det är värt ett besök!