Capellagårdens trädgård anlades i mitten av 1960-talet av den danske trädgårdsmästaren Thöger Reenberg. Här finns det ett 3000 m2 stort grönsaksland, fyra växthus, en jordkällare, en örtagård, många rabatter, en rosenträdgård samt en fruktträdgård med ett 80-tal olika sorters fruktträd. 

Här finns även vackra snittblommor och ett stort sortiment av grönsaker. Jorden i Capellagårdens odlingar är sandjord som anses vara en av de bördigaste odlingsjordarna i världen. Man värnar om den levande jorden genom att ständigt mata den med organiskt material som kompost eller stallgödsel.

Rosenträdgården

Bakom de höga kalkstensmurarna finns Capellagårdens rosarium. En hyllning till vår mest älskade blomma, rosen! Ett 50-tal olika gamla sorters rosor finns här. Rosenträdgården anlades utanför Privaten år 2000 och när första blomningen var som mest bedårande, i juli samma år, invigdes trädgården med pompa och ståt – det bjöds på kanderade rosenblad på kakor och rosenvatten. I den prunkande rosenträdgården samsas gammaldags rosor som rabattrosor, buskrosor och klängrosor med lavendel och klematis. Mot söderväggen växer även persikor och vin. Rosenträdgården ändrar skepnad under årets gång – från våren då växtligheten kommer igång till sen sommar då vissa perenner tar över. När rosorna blommar som mest under sommaren så doftar det underbart här! Rosariumet är även en genbank inom Programmet för Odlad mångfald, vilket innebär att här odlas det gamla kultur-sorter som anses särskilt värda att bevara.

Fruktträdgården

I fruktträdgården odlas det bland annat äpplen, päron, plommon och körsbär. Ungefär 130 olika sorter samsas här om luft och livsrum. Sedan fruktträdgården anlades, i början av 80-talet, har den biologiska mångfalden löpt som en röd tråd genom fruktodlingen. I trädkronorna tycker fåglar om att bygga bon vilket håller skadeinsekter borta. Och bina, både vilda och tama, hjälps åt att pollinera. Örtrikedomen skapar ett myller av organismer – här skapas liv.

Capellas fruktträdgård försörjer inte bara skolans elever med frukt, den är även en genbank för gamla sorters frukt och ett av 14 lokala klonarkiv inom POM (Programmet för Odlad Mångfald). Syftet med klonarkivet är att främja den biologiska mångfalden, samt öka användningen och bevarandet av våra kulturväxter. Några av våra fruktträd är lokala sorter som anses särskilt skyddsvärna, även kallat mandatsorter. Ölands kungsäpple, Kalmar glasäpple samt Stensbergsäpplet är mandatsorter vi särskilt värnar om.

Köksträdgården

I köksträdgården odlar vi broccoli, blomkål, savoykål, grönkål, rädisor, ruccola, chili, meloner, mangold, rabarber, vinbär, krusbär, jordgubbar och mycket mer. Odlingarna är oändliga och närheten till mathantverket självaste hjärtat i trädgården. Därför odlar vi giftfritt och efter säsong. Från början med biodynamisk inriktning, men idag är det ekologiskt och KRAV-märkt. En av grundpelarna inom ekologisk odling är växtföljden. Det innebär att grödorna roterar, de byter plats med varandra varje år. På detta sätt undviks jordtrötthet. Jordburna sjukdomar kan också undvikas vilket minskar behovet av växtskyddspreparat.

Trädgårdsutbildningen

Capellagården har i över 30 år drivit trädgårdsutbildningar och tack var det så händer det alltid något i trädgården! Trädgårdselevernas utbildning pågår från februari till november och under sommaren har de som allra mest att göra. Här får de lära sig saker som ekologisk trädgårdsodling, parkskötsel samt jord- och växtnäringslära.

I trädgårdens plantskola odlas det kryddväxter, perenner och rosor som sedan finns till försäljning i butiken. Trädgården besöks varje år av 40 000 besökare.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med odlingarna eller vilka grönsaker som är i säsong just nu?

Fråga gärna någon av oss som arbetar i trädgården!