Namn: Maria Södergren

Bor: Södra Öland

Gör: Konstnär och konstsamordnare i Mörbylånga kommun

Hur kommer det sig att Maja Uddenberg började jobba hos Baron Ivar Fock?

Min mammas morfar hette Baron Ivar Fock och hennes mormor Selma. De fick tre flickor och den äldsta var Astrid, min mormor. Ivar Fock blev tidigt änkling och ensam med sina döttrar. Maja anställdes som hushållerska till den Fockska familjen i Karlshamn. Hon hade gått i hushållsskola med utmärkta avgångsbetyg.

Berätta mer om din mormor!

Min mormor Astrid Fock gifte sig med gynekologen och kvinnoläkaren Henrik Benkert. De fick fyra flickor, varav den yngsta var min mamma, Nina Södergren. Den Benkerterska familjen var bosatta i Göteborg. De brukade tillbringa somrarna på hos Maja på Bo Pensionat men köpte senare sommarstället Haga Park. 

Hur gick det till när Maja tog över Bo Pensionat?

Hon fick låna pengar av Baron Ivar Fock för att köpa Bo Pensionat, men hon betalade tillbaka varenda öre. Hon var oerhört driftig och gjorde det mesta jobbet själv. Hon hade en underbar trädgårdsmästare som hette Ester Adolfsson. Jag kommer även ihåg att de hade en häst som de använde på Bo Pensionat, man körde ner gästerna till havet så de kunde bada.

Vad är dina minnen från Bo?

Mitt minne av Maja Uddenberg var att hon var en stark kvinna men även sträng och moralisk.

Hur gick det till när Maja träffade sin William?

Maja och William träffades när de var över 50 år. Williams familj ägde Nordings parfymeri i Stockholm. William och hans mamma åkte ofta till Bo Pensionat eftersom hans vän Arthur Percy bodde i Vickleby. Maja och William fattade tycke för varandra på pensionatet. William var konstnär och gjorde många porträtt, både på sin mamma och Maja. Han tog med sina vänner som också var kända konstnärer till Bo Pensionat. Där bjöd Maja på god mat och konstnärerna målade i sin tur av landskapet på Öland.

Min moster Greta målade och var även privatelev hos William. Varje dag körde Maja dem till Alvaret för att måla. William sa då att “Här är det så vackert att jag tror jag somnar”, och då gjorde han det en timme. Men sedan vaknade han och målade intensivt i tjugo minuter och det blev de mest fantastiska målningarna man kunde tänka sig med mycket känsla.

Det låter som att Maja var en riktig driftig kvinna?

Ja verkligen, hon var en kvinna av sin tid. Min mamma Nina Södergren beskrev Maja väldigt bra:

“Bland alla arbetsmyror jag känner är Maja Nording den flitigaste. Hon kan om det kniper laga mat till 100 personer och ändå vara en värdinna. För mig är hon något av ett fenomen. Inga rosor, persikoträd, inga vindruvsrankor växer vackrare än hennes.”