Namn: Karin Thafvelin

Ålder: 29 år

Kommer från: Sandhem

Gör: Går Möbelutbildningen på Capellagården

Hur kommer det sig att det blev Möbelutbildningen?

När jag studerade till inredningsarkitekt så fick jag sitta mycket vid datorn. Sedan fick jag ett tips om Capellagården. Jag hade på känn att jag kanske skulle tycka om det. Jag gillade inte träslöjden i skolan, men efter en tvåveckors sommarkurs visste jag att det var detta jag ville göra! Det var en bra introduktion till hantverket. Jag hittade en praktik på ett möbelsnickeri, gjorde mycket hemma och sedan sökte jag mig till den treåriga Möbelutbildningen och kom in första gången.

Är det svårt att komma in på Möbelutbildningen?

Det året jag sökte så var det 60 sökande och 6 personer som kom in till första året.

Vad har du fått skapa hittills?

Jag har gjort bland annat skåp, stolar, bord och en garderob.

Hur ser utbildningen ut?

Första året är mer lärarstyrt, man ska lära sig träet och hur verktygen och maskinerna fungerar. Första uppgiften är att göra en pall, en gemensam uppgift. Under andra året får man bland annat göra en stol samt ett skåp med ett syfte. Sista året får man antingen göra gesällmöbel eller ett projektår.

Vad var första intrycket av Capella?

Jag kom hit på sommaren och det var som att gå in i en idyllisk bubbla! Det är en kontrast mot omvärlden. Intensivt och det tar ett tag innan man vänjer sig. Vi har inget internet i elevbostäderna, men det är skönt att man kan fördjupa sig så mycket i det man gör. Det är inte så ofta man kan grotta ner sig i ett ämne på det sättet.

Hur ser en dag ut på Möbelutbildningen?

Vi på Möbel är lite extrema, vi är där länge och jobbar mycket. lamporna lyser från halv sju på morgonen till kl 23 på kvällen. Ettorna och tvåorna har föreläsningar ibland. Man kör på med det projektet man håller på med för stunden med avbrott för måltider och fika. Det händer att vi åker iväg på studiebesök som Nybro, Östergötland, Västergötland osv.

Vad ser du fram emot?

Gesällprovningen då det är avslutningsceremoni, dubbning och fest!