Namn: Julia Kosinska

Ålder: 21 år

Kommer från: Stockholm

Gör: Går keramikutbildningen på Capellagården

Vad hade du för relation till Capella innan du sökte?

Absolut ingen, jag fick höra av en kompis som gick i min klass på Nyckelviksskolan i Stockholm att hon tänkte söka till Capella. Jag ville gå en förberedande skola innan jag sökte till en konsthögskola så jag gick på ren känsla och det kändes rätt att söka hit.

Berätta gärna om utbildningen!

Vi har fem lärare, August är vår huvudlärare sedan har vi Karolina, Torleif och Kjell som lärare. Första terminen är det mer uppstyrda lektioner, de tar upp tekniker osv. Under andra året så har man två stora projekt. Just nu gör jag tekannor och avslutar antagningsproven till HDK. Jag gör tre tekannor samtidigt för säkerhets skull.

Har du några förebilder?

Ingegerd Råman.

Vad är det bästa med Capella?

Lokalerna helt klart. Verkstäderna är det bästa man kan ha, allt är så genomtänkt, varenda liten detalj.

Första intryck?

Det är så idylliskt, det var surrealistiskt att komma hit. Jag var inte här när det var öppet hus, så jag visste inte vad jag hade att vänta mig.

Är det intagningsprov?

Man ska skicka in en portfolio och gestaltningsuppgift, om man går vidare så kommer man in på en intervju.

Hur är det att bo och studera på Capella?

Det är både bra dagar och dåliga dagar. Det är skönt att inte ha så långt till lokalerna. Jag vaknar en kvart innan vi börjar.

Vad är höjdpunkten under året?

Jag ser fram emot sommarutställningen, jag gillar avslut och det är skönt att ha en tydlig bild på slutet. Jag gillar tanken att mina alster står där under sommaren. Man kan sälja sina produkter i butiken. Jag ser fram emot att ha egen verkstad, jag gillar att dreja.

Hur kommer det sig att det blev just keramik?

Jag tappade en kruka en gång och då sa min lärare att jag kanske ska hålla på med detta resten av livet! Så började tankarna komma igång.