Namn: Erik Ekesten

Kommer från: Uppsala

Ålder: 26 år

Gör: Går trädgårdsutbildningen på Capellagården

Vad hade du för relation till Capella innan du sökte?

Jag hade aldrig varit här tidigare. Men jag har en kompis som är landskapsarkitekt som har läst här. Jag ville bort från krav och prestation. Jag har alltid varit väldigt ambitiös i skolan. Jag har alltid kört på den akademiska vägen, men jag saknade det praktiska och utvecklas på nya sätt. Jag ville lära mig hur man odlar mat. Mitt enda minne från Öland var när jag var liten, vi var vid en strand.

Berätta gärna om utbildningen!

Utbildningen pågår ett år och den börjar på vårkanten, sedan går vi i skolan under sommaren också. Vi är mycket utomhus, men det är även teori. Lärarna heter Erik och Maria. Vi är sexton personer i klassen och de är från 20 år till 40 år, de flesta kommer från Kalmar-området.

Vad är första intrycket av Capella?

Att det är världens vackraste plats. Gulligt, pittoreskt och sagoaktigt. Det är underbart att få vara på landet, bättre kontakt med naturen.

Känner du av historien på Capella?

Vår rektor Bodil bejakar historian, och det är tack vare det som vi känner av den. Att det är viktigt att vi vet grunden och filosofin bakom Capella.

Vad är det bästa med att gå här?

Den nya livskunskapen. Förståelse för odling och att man får en närmre kontakt med naturen.

Hur ser en dag ut när man går på Trädgårdsutbildningen?

Vi brukar ta en runda på morgonen. Det händer något hela tiden, att få upp ögonen för det känns meningsfullt. Man får vara flexibel och redo att göra någonting annat än man trodde att man skulle göra. Utbildningen drivs av behovet i trädgården. Vi brukar även ha föreläsningar i vårt klassrum. Våra dagar slutar kl 16. Många måltider blir det också – frukost, lunch, middag och bullfika, det är tydliga rutiner.

Vad är högpunkten på året?

Det ska bli kul att följa årstiderna. Jag ser fram emot sommaren då allt blommar!