Namn: Erik Sparretun

Gör: Trädgårdsmästare på Capellagården

Vart hittar ni inspiration till trädgården?

Trädgårdskulturen i England för parken och för köksträdgården är vår förebild Jean Martin Fortier som är en kanadensisk grönsaksodlare.

Vi har förstått att odlingsjorden ska vara väldigt bra på Capellagården, vad beror det på?

Sandig och hög mullhalt gör den väldigt lättarbetad.

Berätta om hur ni arbetar de olika säsongerna på året!

I februari kommer trädgårdseleverna och då börjar oodlingsplaneringen, fröbeställning första sådderna, microgreens. I mars börjar vi beskära fruktträd, vindruvorna samt blåregn. Vi sår och planterar första grönsakskulturen i växthusen, det är vårstädning och nerklippning av perenner.

När april kommer är det dags för rosbeskärning och jordbearbetning. Vi sätter lök och potatis samt sår morot palsternacka, förkultiverar kål, pumpa, gurka m.m. I maj forsätter vi jobba i köksträdgården med sådder och utplantering. Vi planterar gurka och tomat i växthusen.

I juni skördar vi jordgubbarna, första salladen på friland samt jobbar med ogräsrensning. När juli kommer så är det vattning och ogräsrensning fortsatt sådd och plantering på friland och även försäljning av grönsaker.

I augusti börjar skördetiden, och i september är det fortsatt skörd, äppelplockning samt mustning. Skördefesten är i oktober, då är det fokus på det samt slutskörd i köksträdgården. Vi plockar in de sista äpplena för förvaring.

Sedan kommer vilan men vi jobbar även med stenläggning, snickeri och plantering. I november plockar vi in trädgårdsmöbler, städar, räfsar höstlöv. Och i december har vi kransbindning samt vila.

Vad har ni för projekt just nu?

Vi har precis byggt en ny pergola i anslutning till vårt blivande caféväxthus där vi även kommer att ha växter till försäljning.

Har du någon favoritplats i trädgården?

Växthusen en blåsig dag, annars köksträdgården och fruktträdgården.

Är det någon plats i trädgården du tycker att man ska kika lite extra på?

Fruktträdgården och köksträdgården som ligger på andra sidan Carl Malmstens väg, den är lätt att missa!